Folyamatosan böngészed az álláshirdetéseket, küldöd az önéletrajzod és választ sem kapsz?

Mi tagadás, nem biztos, hogy ezt a göröngyös utat kell választanod, ha menni akarsz a munkahelyedről!

Tedd a tudásod versenyképessé, a tapasztalataidat egészítsd ki! Nagyobb eséllyel találsz munkát 50 felett!

Ha munkahelyet, főleg ha pályát szeretnél váltani, több út van előtted, attól függően, hogy új utat szeretnél kipróbálni, és /vagy a tapasztalataidat szeretnéd kamatoztatni, egy új környezetben, kis módosítással.

Ha vállalkozni szeretnél

Ha érzed a hívást, hogy új életet kezdj az alkalmazotti lét után, mindenképp figyelj arra, hogy időben felkészülj!

A vállalkozás egy újabb szakma! Érdemes már a felkészülés időszakában tervszerűen nekiindulni a vállalkozói ismereteknek.
Marketing, pénzügy, sales ismeretek, üzleti modellek, no és önismeret mind-mind nélkülözhetetlen a vállalkozó számára.

A vállalkozóvá válás előnyeiről, hátrányairól a honlapomon is olvashatsz!

Új terület, tapasztalatokkal

A meglévő tapasztalatok piacképesebb tudással való bővítése azt jelenti, hogy a jelenlegi szakmai ismereteidre építve, új készségeket és tudást sajátítasz el, amelyekkel vonzóbbá válhatsz a munkaerőpiacon. Ezzel teljesen új területre válthatsz úgy, hogy még sem hagyod el teljesen a „megszokott terepedet”.

Írok példát, hogy lásd, meg tudod találni, hogyan tedd versenyképessé a tudásod!

  • marketing terület és adatbányászat párosítása hasznos lehet, ha kedveled az IT területet, szeretsz adatokat elemezni és következtetéseket levonni.
  • a szociális munkás jól hasznosíthatja tapasztalatait a közösségfejlesztésben. A szociális munkás képességei jól hasznosíthatók családi és közösségi konfliktusok megoldásában. A közvetítés során a szociális munkások segíthetnek a felek közötti kommunikációban és megegyezés elérésében. Gyermek és ifjúságvédelmi területen is hasznos lehet a tudásuk.
  • Egy középvezető projektvezetőként is megállja a helyét.

Lépések, amellyekkel magabiztosabban vághatsz majd neki az új kihívásoknak

1. Tudásmenedzsment és rendszerezés:

Fontos felmérni a meglévő szakmai tudásod, rendszerezni. Ez segít megérteni, hogy mely területeken érdemes további képzéseket végezni, illetve milyen új készségekre van szükség a piaci igényekhez igazodva. Itt olvashatsz még erről!

2. Specifikus szakmai tanfolyamok:

Ha például pénzügyi, jogi, vagy projektmenedzsment tapasztalatod van, egy rövid tanfolyam vagy képesítés, például digitális marketing, adatkezelés vagy projektmenedzsment, mesterséges intelligencia szoftverek ismerete segíthet abban, hogy a tudásod naprakészebb és relevánsabb legyen.

3. Digitális készségek:

Az új technológiák megismerése (pl. adatvizualizációs eszközök, programozási alapok, mesterséges intelligencia) vagy digitális eszközök használata nagyban növelheti a munkaerőpiaci értékedet, mivel ezek egyre fontosabbá válnak számos iparágban.

4. Tanúsítványok megszerzése

A meglévő szaktudás hivatalos elismertetése (például szakmai minősítések, tanúsítványok megszerzése) növeli a szakértelem láthatóságát és hitelességét. Akkor érdemes erre pénzt áldozni a tudáson túl, ha ezt a munkadó kéri, illetve elismeri.

5. Mentorálás és hálózatépítés:

Az iparági kapcsolatok építése és szakértők mentorálása segíthet felismerni, hogy milyen új tudásra van kereslet. Ezáltal célzottan tudod fejleszteni a készségeidet, amelyekkel versenyelőnyre tehetsz szert.
Nagyon fontos, hogy bővítsd a kapcsolati hálód. Járj konferenciákra, meetupokra, találkozókra. Ismerkedj meg azzal az iparággal, ahol szeretnél elhelyezkedni és gyűjtsd az információkat, ami segít majd a döntésben!

Ha mentorra van szükséged, vagy az előbbiek tudatosítását szeretnéd, ITT FOGLALHATSZ IDŐPONTOT!

A következő részben a Mentális felkészüléssel és önbizalom építéssel fogunk foglalkozni! Ezek ugyanis meghatározzák, hogy valóban váltani tudsz-e.

50 felett pályát váltani?

Szeretnél cikkeket kapni a levelesládádba, amelyek az 50 feletti munkavállalók pályaváltásával, munkahely váltásával foglalkoznak? Nincs más dolgod, csak az e-mail címed megadni és hamarosan érkeznek ilyen témájú levelek is.

Adatkezelési nyilatkozat(Kötelező)
Hozzászólások